科學與科技


16 / 02 / 2017



「Hush Hush…」 小新睇完電視播映嘅日本相撲大賽,受影響下近排成日都做出相撲手嘅招牌dum腳動作,而且仲不停叫爸爸廣志同佢玩相撲比賽添。
廣志開始有d不勝其煩,想引開小新嘅注意力。「不如你睇下呢條影片(https://www.youtube.com/watch?v=TyHmevF1GBI),呢d機械人都識玩相撲,係唔係好犀利先? 」
媽媽美亞忍唔住答嘴:「唔准再畀小新睇咁多打打殺殺嘅野呀 !等陣佢又學埋曬動感超人嘅動作,跳黎跳去搞到成身瘀曬。仲有呀,機械人相樸咪即係遙控住個機械人撞黎撞去囉!佢肯定會搞到撞冧哂屋企d 嘢啦,咪即係搵著我嚟搞囉!」
由於廣志都好想繼續睇片,所以立即解釋:「嗱,機械人相樸比賽就唔一定係由人遙控住個機械人嘅,好多相樸比賽其實都會要求個機械人要自主行動,即係完全唔洗人控制就可以進行相撲。」
小新好奇地問:「吓!唔洗人控制都識自己相撲?咁佢點知對手係邊喎?」
廣志對呢個題目都好有興趣,之前上網都睇過d資料,連忙解答:「我之前喺網上面睇過段片,有一個好靚嘅姐姐話機械人除左有摩打可以令佢移動之外,仲有好多感應器(sensors),例如紅外線、超聲波感應器等等,可以感測距離同地面嘅情況。而成個比賽嘅靈魂就在於預先編寫程式,令機械人識得自主行動。」
美亞好專注地記番以前物理課教過關於超聲波測距嘅原理:「超聲波感應器有一個發射器可以發d 超聲波出去,如果前面有任何物件都會將d聲波反射返轉頭。感應器另一端係一個接收器,由於我地知道聲音嘅速度係每秒約340米,所以藉著計算發射同接收聲波嘅時間差距,就可以測量到前方障礙物嘅距離。」
小新之前都學過小小程式編寫嘅概念,即刻諗到:「哦!咁我可以喺編寫程式嘅時候,叫機械人如果感測到好近有障礙物時,就要開盡摩打全力向前衝,因為有障礙物即係代表前方有敵人,要即刻撞敵人出街呀!」
廣志好欣賞小新可以講到程式編寫背後嘅邏輯思維,決定再考考佢:「但係會唔會你隻機械人自己都會衝左出擂台外嫁,不如你諗下隻紅外線應器有咩用?」
正當小新喺度好認真地思考嘅時候,美亞突然露出凌厲嘅眼神同扭住廣志隻耳仔話:「你地講完啦嘛?講完到我喇喎。死佬!你頭先講咩好靚嘅姐姐話?」

如果大家對相撲機械人、程式編寫有興趣,不妨留意以下 2-3 月係各個青年空間舉辦嘅 LEAD Lab 課程啦!

康城青年空間:
https://easymember.hk/eportal/Program/ProgramDetail.aspx?PID=16012524-7

荃景青年空間:
https://easymember.hk/eportal/Program/ProgramDetail.aspx?PID=16013379-1
https://easymember.hk/eportal/Program/ProgramDetail.aspx?PID=16013381-1
https://easymember.hk/eportal/Program/ProgramDetail.aspx?PID=16013382-1

賽馬會天悅青年空間:
https://easymember.hk/eportal/Program/ProgramDetail.aspx?PID=16012540-1

賽馬會紅磡青年空間:
https://easymember.hk/eportal/Program/ProgramDetail.aspx?PID=16013588-1

02 / 02 / 2017



晚飯時間,肥爸一人坐在餐桌前看著最愛的西檸雞塊,卻強忍著沒有下筷。

「婷婷,開飯啦,還不快點過來!」

「還未可以呀,爸爸,我正在忙著很重要的事呢!」房間傳來婷婷的回答。

「讓我看看...... 甚麼!?你原來是在打電腦遊戲!」

「不是惹,這是我做的習作啊!」

肥爸大惑不解道:「電腦遊戲是習作!這是真的嗎?」

婷婷自信滿滿地說:「對呀,學校電腦課正在教程式編寫,這個是我運用 Scratch 軟件,親手設計的遊戲!」

「怎麼,是你做的遊戲?」肥爸一臉訝異:「讓我試玩看......真的很不錯呢!」

「是吧!」婷婷說:「老師說編程 "coding" 就好像學習外語,用來與科技溝通,年青人愈早學習,就能更懂得運用科技解難、甚至改造和創新,對未來的發展幫助很大哩!」

「這樣聽來也很有意思......」肥爸認真地說:「在學校以外也有得學嗎?」

「坊間有很多不同課程哩!老師還建議最好找一些由淺入深,採用 open source 免費軟件的課程,這樣即使回到家裡也可繼續自學。」婷婷興奮地介紹:「就像我用的這個由美國麻省理工學院開發的 Scratch,全球很多人都在用,還有中文版呢!」

說罷,婷婷在電腦瀏覽器開啟了一個網址 ( https://scratch.mit.edu/projects/49905542/ ):「我還在學習其他用家分享的神級作品,真希望有天可做到這種程度!」

「這太強了,我也要學一下,你來教教我如何入手吧!」肥爸已蠢蠢欲動了。

大廳的餐桌上,西檸雞塊不覺已經放涼了......

想學習 Scratch 電腦編程?快啲去以下青協會員易嘅網頁,睇下我地 LEAD Lab 嘅最新課程啦!(荃景、康城同天悅青年空間都有相類近嘅課程架!)

荃景青年空間:
https://easymember.hk/eportal/Program/ProgramDetail.aspx?PID=16013391-1

康城青年空間:
https://easymember.hk/eportal/Program/ProgramDetail.aspx?PID=16012524-5

賽馬會天悅青年空間
https://easymember.hk/eportal/Program/ProgramDetail.aspx?PID=16012541-1

27 / 01 / 2017

話咁快又到農曆新年啦!維尼同小豬到花墟買年花,希望新一年可以行個桃花運。

維尼:嘩!真係花多眼亂,今年D花開得好燦爛呀!

小豬:好靚呀!可惜我嘅目標只有一個,為咗令到我嘅桃花運再強勁D,我今年要買一棵好大嘅桃花!

維尼:算吧啦你!就算你D桃花運再強,你都喺一隻豬,都只係會吸引到D爛桃花, 唔好嘥心機啦你!

正當兩口子喺花墟吵吵鬧鬧之時,小豬突然尖叫一聲。

小豬:呀!有隻野!有隻野啱啱喺我耳邊高速飛過!

維尼:咪大驚小怪啦!花墟咁多花就緊係會吸引蜜蜂過嚟採花蜜啦!

小豬:唔好呀!唔好針我呀!

維尼:我諗佢哋唔會為咗你呢隻豬而放棄自己嘅生命囉。

小豬:我被佢針到就真係會無命喇!

維尼:所以都話你豬!蜜蜂針你嘅目的唔係要攞你命,係想引起阻嚇作用,警告你唔好隨便招惹蜂類。你被針到嘅位置最多都係會痛同紅腫。但相反,隻可憐嘅小蜜蜂就咁就無咗條命。

小豬:隻蜜蜂邊會咁易死呀?

維尼:蜜蜂嘅螫針有倒鉤,針到人之後唔係咁容易拔返出嚟。而當蜜蜂掙扎嘅時候,螫針同毒囊就會由蜜蜂腹部撕離,留喺皮膚上,令蜜蜂傷重死亡。

小豬:毒囊?咁會唔會毒死人架?

維尼:一隻小蜜蜂嘅毒液唔足以攞你命嘅,但係就會令你覺得劇痛紅腫同皮膚發炎。所以如果真係被蜜蜂針到嘅時候,就要盡快將螫針清除,盡量令少D毒液流入皮膚。
維尼講講下發現小豬口中唸唸有詞…

維尼:你洗唔洗驚到唸經呀?

小豬:我要詛咒所有蜜蜂!最好全世界嘅蜜蜂都消失晒!

維尼:如果世界上所有蜜蜂都消失晒,你4年內都應該會喺呢個地球上消失。

小豬:你又嚇我?!

維尼:唔係我講架,係愛因斯坦講架。大量蜜蜂消失其實暗示緊一個影響全球嘅危機即將發生,到時你個肚腩應該會變細架喇!

小豬:即係點呀?我唔明囉……

維尼:蜜蜂身體上面有好濃密嘅毛髮,採花蜜嘅時候,花粉會黏喺蜜蜂身體上面。蜜蜂由一朵花飛去另一朵花嘅時候,會順便傳播花粉,然後花就會進行授粉過程(pollination),再慢慢結成果實。

小豬:咁關我嗰肚腩咩事呀?

維尼:都叫你目光要放遠D啦!全球有超過三分之一嘅食物包括蔬菜、大豆、蘋果等等,都需要依賴蜜蜂授粉嚟生產。如果蜜蜂喺世上消失,農作物都會因此而失去咗傳播花粉嘅途徑,以致無法生長。以草料作為食糧嘅家禽都會滅絕,導致大規模糧食短缺。到時無哂嘢食,你話你嗰肚腩仲喺唔喺到丫?

小豬:你講到咁恐怖嘅,最多我買多D花返去吸引多D蜜蜂啦!
說時遲那時快,又有兩隻蜜蜂高速咁喺小豬頭上飛過。

小豬:佢哋飛咁快趕住去邊呀?

維尼:嗰兩隻喺偵察蜂,趕住返去蜂巢跳舞。

小豬:扮結衣BB?(講完小豬就上身咁喺旁邊跳「戀愛舞」)

維尼:我終於明點解你會趕走晒D桃花喇‧‧‧ (反白眼)
偵察蜂跳嘅喺Waggle dance(搖擺舞),唔喺你嗰D賣萌舞囉!當偵察蜂發現到蜜源,佢哋就會盡快回巢通知同伴花蜜嘅位置。Waggle dance嘅舞步係呈「8」字型嘅,偵察蜂尾巴震動嘅頻率愈高,就代表花蜜離蜂巢愈遠;而「8」字當中嗰兩個圈之間所指嘅方向角度,表示咗蜜源同太陽之間嘅角度,從而辨別花蜜相對嘅方向。
小豬:蜜蜂天生識跳舞架?

維尼:蜜蜂基因圖譜嘅研究並無發現同舞蹈溝通有關嘅基因存在,所以呢嗰本領應該係後天學習,而唔喺天生就識跳舞溝通。

小豬:原來蜜蜂咁聰明架!話時話,點解你對蜜蜂咁了解嘅?

維尼:我成日去佢哋個巢度偷蜜糖偷到依家friend咗,唔針我仲成日同我吹水,所以咪識得多過你囉!

小豬:唔怪得你早排隻手腫咗啦,原來被蜜蜂針!

維尼:我肚餓喇,快D買完花去食飯啦!

大家如果有興趣睇蜜蜂跳Waggle dance,可以click入呢度欣賞:
https://www.youtube.com/watch?v=LU_KD1enR3Q


資料來源:
http://www.youth.com.tw/db/epaper/es002002/eb2569.htm
http://tedxtaipei.com/articles/marla_spivak_why_bees_are_disappearing/
http://www.bbc.com/future/story/20140502-what-if-bees-went-extinct
http://highscope.ch.ntu.edu.tw/wordpress/?p=6896
https://www.newscientist.com/article/mg20327262-400-rethinking-the-bees-waggle-dance/

23 / 01 / 2017



為培養小新對科學的興趣,廣志和美亞在上星期日帶小新參觀科學館。走著走著, 小新突然大叫:「嘩!好大個玻璃球呀!不過點解裡面冇雪人或者美人魚嘅,又唔識得飄雪嘅?」小新好奇地問。
「哈哈,依個叫生態球,唔係屋企反轉佢之後會落雪嗰啲擺設嚟架!」廣志解釋:
「生態球係一個密封咗嘅玻璃球,裡面生活咗唔同種類嘅生物。」

小新驚訝:「吓?封密咗,咁裡面啲動物咪遲早會抖唔到氣焗死囉?好殘忍喎!」
廣志解答:「咁又唔使咁驚,你地有冇睇到入面除咗有小動物之外,仲有藻類架?只要有光照住生態球,裡面嘅藻就會進行光合作用,製造出嚟嘅氧氣同食物,就為裡面嘅小動物提供維持生命嘅條件!」
「咁佢地啲便便呢?唔見嘅?」小新指著美亞:「係咪好似依位大嬸咁成日便秘,冇得便便呀...哎吔!」小新隨即被三日沒有大便的美亞用手敲頭!
廣志繼續解釋:「咁又唔係冇便便,而係佢地啲便便俾咗一啲可以分解便便嘅生物,例如係細菌等作為能量嘅來源。佢地會分解啲便便,再製造出令藻類可以吸收嘅養份,依個過程可以令有用嘅物質循環再用!而入面嘅生態亦都可以維持好幾年添。」

小新回應:「我又要做一個生態球俾小白!」
「咁大型嘅動物又未必得架喎,係咪?」美亞立即阻止。
廣志笑道:「哈哈,都係架,唔單止咁,其實做生態球係好複雜,一定要知道哂裡面所有生物嘅需要同生命周期,計好條數之後再慢慢微調先可以成功!如果你真係對生態環境或者物質循環嘅課題有興趣,可以去學下整魚菜共生喎!」
美亞說:「魚菜共生?依個我有聽過呀,魚嘅便便俾細菌分解,成為菜可以吸收嘅營養,而菜就可以淨化啲水,令魚有一個乾淨嘅環境繼續生活,成為一個魚幫菜,菜幫魚嘅良性循環。」
廣志讚嘆:「估唔到你都識喎!雖然依個唔係密封式嘅裝置,但係都好似生態球咁,充分體現物質循環、互利共生嘅原理。」
「我要學,我要學!」小新看來非常有興趣!
廣志和美亞同時眼泛淚光,感動地說:「小新,原來你咁好學!等我地帶你去學魚菜共生,培養你成為一個生物學家啦!」

(其實小新心諗:「如果我學識咗依個原理,咪唔使再帶小白出去狗厠所便便同清理雜草,直接喺個花園到整個『狗草共生』,等小白幫雜草,雜草幫小白咪得囉!」)

想學習魚菜共生系統?快啲去以下青協會員易嘅網頁,睇下我地 LEAD Lab 嘅最新課程啦!(荃景同康城青年空間都有相類近嘅課程架!)

荃景青年空間:
https://easymember.hk/eportal/Program/ProgramDetail.aspx?PID=16013390-1

康城青年空間:
https://easymember.hk/eportal/Program/ProgramDetail.aspx?PID=16012524-10

圖片來源:
http://baliga.systemsbiology.net/see-interns/hs2015/projects-2/aquaponics/the-needed-revolution-aquaponics-and-its-presence-in-the-classroom/

14 / 01 / 2017

「2017年祝大家身體健康,心想事成!」朝偉與友人正在參與元旦派對。

「今日派對個主題係『辣到冇朋友』,每人要攞一款最辣嘅食物出嚟,其實做咩搞個咁嘅主題呀?」友人A問朝偉。

「哈哈哈!食辣刺激呀,你唔想個派對刺激啲咩?等我攞我嗰包辣泡菜出嚟先!」
「又幾好味喎!不過唔夠辣囉!」友人B說。

「咁你帶咗咩過嚟呀?」朝偉問友人B。

「我拎咗街口果間餐廳出品嘅麻辣米線過嚟,仲叫咗大辣,有冇勇者想試下呀?」
「成個麵都係紅色架喎!點食呀?」友人A淆底了。

「等我嚟試下啦!」友人C先當勇者。

「冇咩料到囉! 哇哈哈哈哈!」友人C勉強食咗幾啖。

「咁你帶咗啲咩黎呀?」友人B不悅。
「勁辣冬陰功湯!包你飲兩啖就飲唔落呀!」友人C很有自信地說。

「其實我碟辣炒年糕都好辣架喎!應該唔會輸俾你哋。」友人D拎咗碟辣炒年糕嚟。
「咁即係邊個辣啲呀?我三樣都唔敢試喎!」友人A繼續淆底。

「其實辣都可以量化嘅。美國化學家威爾伯•史高維爾(Wilbur Scoville)就係1912年制訂咗量度辣椒素(Capsaicin)嘅指標,稱為史高維爾指標。」朝偉說道。

「呢個我聽過喎,佢個測試辣椒素含量嘅方法都幾特別架!個方法係將某份量測試物嘅辣椒素溶解到糖水裡面,然後交俾好多人品嚐,之後逐漸增加糖水量,直到feel唔到辣味為止,所用嘅糖水量總和就係測試物嘅史高維爾辣度單位(SHU)喇!如果一種食物係冇辣椒素嘅,例如一粒糖,咁佢嘅SHU係0。一般辣椒嘅SHU大概係10000,即係一單位辣椒嘅辣椒素需要10000倍嘅糖水嚟中和。」友人A回應。

「咁如果由我嚟測試嘅話,我相信好多食物SHU都係0!」友人B在吹噓。

「所以呢個測試方法會受人嘅主觀影響,依家想測試得客觀啲嘅話,都會用高效液相色譜法(high performance liquid chromatography,縮寫 HPLC)測試。HPLC係其中一種色譜分析技術,可以分離混合物以確認同量化各個成分嘅比例。所以測試辣度就係測量食物當中辣椒素嘅比例。」朝偉補充。

「其實辣度係一個好複雜嘅概念,唔係淨係量度辣椒素就可以比較所有食物嘅辣度,有其他化學物質都會令人有辣嘅感覺。例如大家都聽過薑越老越辣,不過薑令人覺得辣嘅化學物質係薑酮(Zingerone),就算用HPLC都唔可以直接比較薑辣啲定係辣椒辣啲。更何況以你哋嘅幾款食物為例,冬陰功湯係液體,而辣炒年糕係固體,唔同形態嘅食物刺激味蕾嘅程度都唔同,所以唔算係一個公平嘅比較。米線就更複雜,到底我應該量度個湯嘅辣度定係米線嘅辣度﹖所以話呢,如果要比較兩種食物嘅辣度,都係自己試下啦!」友人E解釋。

「哦!咁我個米線湯底應該辣過你個冬陰功湯啦,我飲得落你個冬陰功湯但飲唔落個米線湯底囉。」友人B對友人C說。

「你個米線湯底咪又係靠辣椒油先咁辣!我都可以係冬陰功湯落多啲辣椒油架喎!」友人C回應。

「咁你不如直接飲辣椒油啦!一定辣啲啦!」友人B很不悅。

女友人F突然發言﹕「其實都唔明你哋爭論啲咩!一睇就知呢度最辣嘅…就係我!望見我呢個辣妹,唔使HPLC都知我最辣啦!」

眾人﹕ 「 … … … … 」

奉勸各位,唔好亂咁用辣嚟形容自己或朋友,否則好易「冇朋友」!

資料來源:
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%BE%A3
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8F%B2%E9%AB%98%E7%B6%AD%E7%88%BE%E6
%8C%87%E6%A8%99

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%AB%98%E6%95%88%E6%B6%B2%E7%9B%B8%E8
%89%B2%E8%B0%B1%E6%B3%95

06 / 01 / 2017

某天,小新的爸爸廣志一時技癢,拿起吉他自彈自唱。看到爸爸彈起吉他的模樣好像真的比平時帥了一點,小新彷彿終於明白為甚麼當年媽媽會被他所吸引。小新不禁拿起手機拍下這難得一見的一刻。當小新與爸爸媽媽一起重看錄影片段時,發現當吉他弦線被撥動時,會出現好像蛇仔一樣的擺動(看影片 https://www.youtube.com/watch?v=ttgLyWFINJI),因而感到很新奇並詢問著:「莫非我拍到了弦線振動時的樣子?」
媽媽美亞發現小新的影片竟然只拍到吉他弦的振動,並沒有拍到爸爸廣志的英姿,感到十分失望。但她對於影片中弦線的振動方式也感到十分好奇:「我記得以前物理課曾學過,弦線應該係整條上下咁振動,點解而家會變成左蛇仔嘅模樣?」
廣志見小新有點不明白,補充道:「係呀,弦線嘅振動係駐波(Standing Wave)。由於弦線係被固定喺兩點之間(吉他嘅兩端),佢可以有唔同嘅振動模式(圖1),但都係整條弦上下咁振動,絕對唔會好似蛇仔咁擺動。」
小新立即感到很興奮並扮鬼臉道:「嘩,呢個係驚世嘅物理新發現,定係我哋拍到靈異事件呀?!」
非常相信科學的廣志立即上網搜尋相關的資料,發現原來這個現象被稱為 Rolling Shutter Effect。

「快門(Shutter)係相機內一個好似閘門嘅東西,透過門嘅開關控制菲林嘅曝光時間,因此門嘅打開方法其實都會影響相片嘅成像。現代數碼相機多應用CMOS 或CCD取代菲林作感光元件,佢哋都係由好多細小嘅感光點組成一整塊感光板。CMOS技術嘅特點係佢多應用 Rolling Shutter,即整塊感光板唔係同時一齊感光,而是逐行逐行咁感光,就好似有一個「捲簾閘」(Rolling Shutter)做快門咁(圖2.gif)。因此當拍攝高速嘅移動物體,如吉他弦、風扇、螺旋槳飛機時,由於每行感光元件擷取影像嘅時間稍有不同,所以合成出一幅怪異嘅影像。Rolling Shutter 嘅好處係感光元件可以持續地一行行咁擷取影像,好適合用喺拍攝影片。相反,CCD 應用 Global Shutter,即所有感光點會同時曝光,唔會出現 Rolling Shutter Effect,但係就成本較高。」
小新專心地聆聽網上一個美麗姐姐的解說後,說:「謎底已經解開喇!咁如果我將部手機轉90度嚟影,仲會唔會出現呢個現象呢?」
大家覺得如何?應用 Rolling Shutter Effect 都可以拍出很多有趣的相片,大家不妨試一下,再與我們分享相關的照片!

扭曲的快速世界:有趣的「Rolling Shutter」效應相片
http://blog.flickr.net/zh/2014/07/29/twist-and-fast-rolling-shutter-cmos/


圖1:吉他弦的振動模式


圖2:Rolling Shutter Effect

資料來源:
http://www.diyphotography.net/everything-you-wanted-to-know-about-rolling-shutter/

22 / 12 / 2016

志明與春嬌已經拍拖多年,亦是時候進入人生的另一階段。為了令春嬌有一個難忘的回憶,志明正與友人志廣商討如何進行求婚大作戰。

志廣信心滿滿地表示:「春嬌個人咁鍾意追求浪漫,你一定要準備一個超驚喜嘅求婚,佢先至可能會應承你㗎。不如我地參考一下人地網上面啲求婚片段,睇下有冇靈感先啦?」
志明不假思索地回應道:「即係你冇橋啦!之前又講到自己係橋王!吹水!」
志廣心有不甘地反駁:「你唔好理條橋住先啦,基本野你準備好未呀?求婚三寶呀?」


志明:「鑽戒?梗係有啦!雖然我唔係古代人,但都知道『鑽石恆久遠,一顆永流傳』」呢句SLOGAN嘅。我已經有咁大粒買咁大粒㗎喇,無哂錢㗎喇我!」
志廣:「不過雖然話鑽戒係基本,但老實講其實鑽石真係未必係永恆最好嘅象徵。」
志明:「下!Why say so? 我已經投資左落去喇喎,唔係下FA?!」
志廣:「雖然話鑽石擁有巨型共價結構(giant covalent structure),係自然界已知最硬嘅物質,常見嘅酸性同鹼性物質都唔會同佢有化學反應,但係,鑽石都唔係無堅不摧架㗎。由於佢嘅主要成份係碳,如果用高溫去燒佢,佢就會變成二氧化碳,咩都冇得淨㗎喇。」
志明:「咩都冇得剩?咁未血本無歸!」
志廣:「頭先都講過啦,鑽石擁有巨型共價結構,原子之間嘅吸引力係好強㗎,所以需要好多能量先可以分開碳原子,令佢地可以同氧氣產生化學反應。如果係喺空氣中燃燒鑽石,必須達到900ºC先做到㗎。當然,如果喺純氧嘅環境入面,需要嘅溫度相對黎講就會低啲喇。」
志明:「CHUR!即係要高溫富氧嘅情況下先會姐。無啦啦邊會去到900ºC呀。春嬌佢呢個科學白痴唔會識呢啲野啦!對佢嚟講,愈大粒就代表愈永恆喇。你唔好喺度拋書包喇,快啲幫手諗下點求婚仲好啦!」
志廣:「你俾我諗諗先啦!諗到先話你知啦!同埋我咁專業,度橋要收錢㗎!」
志明:「咁你諗到我地先再講啦,EOC呀!」
志廣:「咩EOC呀?」
志明:「即係END OF CONVERSATION!BYE~~~」

資料來源:
http://sciencequestionswithsurprisinganswers.org/2014/03/27/can-you-light-diamond-on-fire/
http://www.iflscience.com/chemistry/watch-diamond-burn-pure-oxygen/
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diamond_ring_photo_by_iLoveButter.jpg

23 / 11 / 2016


小新一家人再次抽到公司的員工大獎,全家都有機會飛到泰國旅行,享受一下陽光與海灘。當然,亦由於係免費機票的關係,需要凌晨時份出發。小新一家於凌晨十二時到達機場,過關出境後終於準備登機。

小新帶著疲累的身軀向廣志說:「大叔呀,你下次可唔可以book早啲飛呀?好攰呀!專家話小朋友唔夠休息會影響發育㗎!」
廣志回應:「抽獎抽返嚟㗎咋,有得去玩咪好囉,仲嫌三嫌四!」
美亞暗諷:「係囉,想搭程靚機,就要靠你老爸升到職先得啦!」
廣志尷尬並轉話題:「小新,你想坐窗口位定係走廊位呀?」
小新一個箭步搶先走上機說:「我要坐窗口位睇風景!」

三個人安坐位置後,等飛機起飛,等呀等,延遲了半個小時還未有動靜。
美亞開始嘮叨:「乜咁耐㗎,免費機票真係冇咁好!」
此時,小新突然驚叫:「媽呀!唔單止delay咁簡單,你睇!隻窗有窿添㗎!咁危險嘅!?」
美亞非常緊張:「吓?係喎~乜攪啲咁嘅嘢呀?要即刻話俾機長知先得!」
廣志鎮定地說:「你哋唔好大驚小怪失禮街坊啦!所有飛機嘅窗都有依個『排氣孔』㗎!你哋有冇發現隻窗有幾多層呀?」
小新:「1、2、3、4、5、6……」
廣志:「我唔係問你有幾多隻窗,係隻窗有幾多層喎!」
小新不耐煩:「大叔,你有冇常識㗎?窗係透明㗎,點數到喎?」

美亞:「我知!之前聽人講係有三層!話會安全啲喎!」
廣志乘機說好話:「老婆大人真係美貌與智慧並重!其實嗰個細窿係喺中間嗰層㗎!主要係用嚟調節飛機所受嘅壓力。」
美亞扮無知:「乜飛機飛得多都會有工作壓力㗎?」
廣志再次科學家上身:「唔係呀,其實高空嘅氣壓會比較低,所以機艙入面嘅氣壓要keep住等同或少於二千米高嘅大氣壓力,我哋先可以呼吸同保持正常狀態。
不過咁做,機艙就會由內到外承受好大嘅壓力,令到機身會脹咗……」
美亞插咀:「咁咪好似個氦氣球升上天咁,升到去某個高度會爆!?」
廣志解釋:「咁又冇咁驚,機身本身又堅固過個氣球好多,而且最外面嗰層窗口都好硬㗎!當機艙入面嘅氣壓上升,壓力就會透過依個細窿仔壓向最外面嗰層,等佢承受大部分嘅壓力!萬一外面嗰層真係裂開咗,都仲有中間同最入嗰層頂住,『排氣孔』亦可以慢慢咁緩和壓力,等機師有時間去調節飛機嘅高度。另外,如果外面嗰層受壓太大而導致有微細嘅裂紋,飛機工程師亦都可以喺外面好容易同方便檢查得到!」

小新一面呵氣到飛機窗,一面用手指在水氣上亂畫:「入面嗰層仲可以用嚟畫公仔喎!」
廣志笑道:「係呀,仲可以用嚟阻擋住好似你依啲咁百厭嘅細路,直接掂到外面嗰兩層窗,影響安全囉!」

此時,一位美麗又年輕的空姐走過廣志的身邊,輕輕微笑說:「依位先生都講得幾詳細喎,不過我哋就快起飛啦!不如扣返好安全帶先啦!」
廣志立刻收起鬆弛了的大肚腩,勉強地扣起安全帶,扮瀟灑地說:「哦,依啲都係小意思啫!我小學嘅時候係摺飛機大賽冠軍嚟㗎,不如我地慢慢交流一下?」
美亞一面扭著廣志的耳朵,一面說:「乜你唔係臭腳夾波子比賽冠軍咩?」
小新看見空姐後又嚷著要調到近通道的座位:「大姐姐,我都好叻㗎!我知小飛俠係飛得快過小飛象㗎!」 空姐向著小新笑道:「小朋友,飛機要飛㗎喇,乖乖坐低先。你既然咁叻,不如我考下你!知唔知點解飛機個窗唔係好似屋企嗰個窗咁係長方形,而係橢圓形呢?」 小新:「嗯……靚女,有冇貼士先?」
你可以為小新解答這個問題嗎?

資料來源:
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3078042/So-S-plane-windows-contain-holes-Expert-reveals-air-conduit-acts-failsafe-protect-craft-outer-pane-cracks.html http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-3406445/Why-aren-t-plane-windows-square-Experts-explain-simple-crucial-reason-curved-shape-vital-aircraft-safety.html(空姐的貼士)

25 / 10 / 2016

大家還記得暑假舉行的巴西里約奧運會嗎?史力加好像也有參加其中一個比賽呢!在進行奧運女子雙人十米高台跳水比賽期間,瑪麗亞・蓮克水中運動中心(Maria Lenk Aquatics Centre)露天泳池的池水變得愈來愈綠,令人懷疑史力加也做了一個空中翻騰三周半抱膝的動作,跳進泳池裏去了!

當然,現實中史力加並沒有參加跳水比賽,但為甚麼泳池會變成綠色呢?

其實里約奧運的泳池原本是用氯氣來消毒殺菌,防止如藻類等有機物在泳池生長的。除了氯氣,過氧化氫(雙氧水)也可用作清潔泳池。不過一山不能藏二虎,一個泳池只能使用其中一種的化學物質,如果把氯氣和過氧化氫都加進池水裏,將兩種化學物質就會失效,導致藻類在池水中繁殖。與此同時,過氧化氫還會與氯氣發生化學反應,產生氧氣;泳池又有充足的陽光照射,在如此豐富的氧氣和合適的水溫底下,絕對有利藻類大量繁殖,促進藻類快速增長,因此泳池水便變得愈來愈綠了。

最終,大會花近10小時把泳池的「綠水」抽乾,然後再注入多達100萬加侖(約400萬升)清水,才解決池水混濁的問題,讓評判和觀眾能夠透過水底鏡頭清晰地欣賞另一項比賽韻律泳的運動員在水中的美態。

相類似的意外也有機會在家中發生,大家如果用漂白水清潔家居時,便需要小心留意成份。例如,A牌子與B牌子的清潔劑成份有可能不同,當兩者混合時,便有可能發生一些意想不到的化學反應,不但沒有清潔消毒的作用,而且還有機會發出難聞的氣味!

現在所有疑慮都解開了,希望史力加下次可以出來為自己平反啦!


資料來源:
http://uk.reuters.com/article/uk-olympics-rio-diving-pool-idUKKCN10O0UW
http://technews.tw/2016/08/15/rio-games-pool-too-easy-to-being-green/
http://ca.ntdtv.com/xtr/b5/2016/08/15/a1281251.html
https://kknews.cc/sports/6exzmp.html
http://www.storm.mg/article/152738

17 / 10 / 2016

「咦?都已經七點幾喇喎!小杰仲未嚟嘅?」
「佢就嚟開演唱會丫嘛!係忙啲㗎喇!」
「咁我哋不如入去坐低,飲啖茶,食個包先啦!」
於是「周圍食好嘢」嘅成員都入茶樓準備叫定餸等小杰。
「唔好意思!啱啱要做埋啲手尾遲咗走!呢餐飯唔好同我爭!」小杰一邊除口罩,一邊除帽。好明顯佢係跑住過嚟,條氣仲未順返。
「哇小杰!你最近好大壓力呀?咁後生就有白頭髮嘅!」星爺俾小杰頭上好幾條白髮吸引住。
「係喎!星爺同我就話唔再後生啫,你係咪又要照顧B女,又要準備開演唱會,所以無時間休息呀?」本來睇緊餐牌嘅發哥都即刻研究小杰啲頭髮。
「叫埋碟髮菜俾佢以形補形啦!」星爺已經急不及待叫店小二嚟落單。
小杰飲咗啖茶:「唉!唔好提啦!以前都好地地,最近唔知點解總係有幾條好礙眼嘅白頭髮跟住我⋯⋯」一提起佢嘅傷心事,成個人即刻落晒型。
「唔使咁傷感喎!頭髮本來就係白色嘅!」
「唔係掛?」面對咁震撼嘅消息,連落緊單嘅店小二都嚇咗一跳。
「嗱!等我話你哋知啦!其實頭髮本身係白色嘅,我哋想擁有嘅黑色係由黑素細胞(Melanocyte)製造黑色素而嚟。呢啲色素分咗兩種,一種呢就係負責深色嘅真黑色素(Eumelanin),而另一種呢就係負責淺色嘅褐黑素(Pheomelanin)。因為呢兩種色素喺人嘅體內有唔同嘅比例,所以人先有咁多種唔同嘅髮色。」
「咁白頭髮就係因為無晒啲色素?」
「以前啲科學家係咁認為㗎,當黑素細胞慢慢老去,就會減少製造黑色素。黑色素流失就會令頭髮慢慢變灰,再變白。不過依家有個新發現,係話頭髮白化其實係因為頭髮毛囊有過多嘅過氧化氫(Hydrogen Peroxide),不過詳細係點我都仲未有時間睇呀。」
由於店小二開始上餸菜,發哥都停一停,唔講呢個話題住。小杰趁呢個時候即刻上網查一下毛囊有過多過氧化氫到底係咩一回事。
星爺同發哥都已經唔客氣開始起筷,唯獨小杰仍然鍥而不捨咁搵緊資料。
「原來你講嗰個新發現,係指頭髮毛囊入面本來有一種酶專係負責分解過氧化氫,但隨住年齡增長,個種酶嘅功能會逐漸衰退,令過氧化氫積聚喺毛囊入面。過氧化氫其實係有漂白嘅作用,所以啲頭髮就會由內白到外喇。」
「咁佢仲有無講點解咁後生都會有白頭髮?」表面上星爺同發哥都好似聽緊小杰講解,實際上佢地已經俾啲香噴噴嘅食物俘虜咗。
「原來基因係髮色最主要嘅控制因素!係咪即係話我一早就注定咁後生就有白頭髮㗎喇?」小杰睇到呢度又再次傷心起嚟。
「命裏有時終須有,命裏無時莫強求呀!阿杰,唔好太傷心啦,聽講情緒太波動仲有可能會出現一夜白髮嘅情況添㗎!你話係咪呀星仔?」
「食神就會,不過佢始終係一個角色,現實應該做唔到一夜白髮。你睇下我啲灰色頭髮咁耐都未白晒就知,頭髮真係生得好慢好慢。」
「黯然銷魂飯!」店小二呢個時候上菜,真係唔知攞景定贈慶。
「不如我幫你抆走啲白頭髮啦!」星爺嘗試將個尷尬氣氛緩和。
點知小杰聽完呢句仲大反應,即刻作勢保護自己啲頭髮。「唔得㗎!抆一條會生返三條,愈生愈多㗎!」
「如果抆一條可以生返三條,啲人就唔使去植髮啦!」發哥見小杰咁緊張啲頭髮都忍唔住偷笑。「不過頭髮又真係唔可以亂抆㗎喎!因為每個毛囊只可以生一條頭髮,亂咁抆頭髮有可能會破壞髮根嘅毛囊組織,令到嗰一個毛囊唔能夠再生頭髮㗎。所以會愈抆愈少,最後變成禿頭㗎!」
「好彩我無抆啫。寧願有白頭髮都唔要變光頭。」
「唔使咁灰喎!等我睇過!」星爺邊放粒漿爆牛丸入口,邊拎住小杰部電話繼續睇個網頁。「佢話仲有其他原因影響生白頭髮嘅速度㗎喎。可以係壓力啦、缺乏維他命、甲狀腺問題、吸煙、荷爾蒙失調⋯⋯」
「你最近咁忙,應該係壓力大先會生咗幾條啫,不如陣間我哋放鬆一下,一齊去染髮丫?」
「其實個頭染哂白色都幾型呀!」
「真係咩⋯⋯」

資料來源:
http://gaizupath.com/what-causes-white-hair/
http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/4970326/Natural-peroxide-responsible-for-turning-hair-grey-or-white.html
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%AB%AE%E8%89%B2

1 2 3 4 5  下一頁 

聯絡我們

地址 : 香港新界白石角香港科學園二期東翼浚湖樓2樓211室

電話 : 2561 6149
傳真 : 2565 8345
電郵地址 : ccst@hkfyg.org.hk

路線指引

科學工作坊報名表格